To tanie danie zwykle robię na poniedziałkowy obiad. Wykorzystuję to, co zostało po weekendzie
W moim domu na niedzielne śniadanie zwykle są naleśniki, a na obiad rosół. Część naleśników często mi zostaje, podobnie, jak mięso z rosołu, którego nikt nie chce jeść. Dlatego w poniedziałek często przerabiam je na zupełnie nową potrawę. Przyrządzam więc krokiety, które są pyszne i pożywne dzięki mięsnemu farszowi. Cała rodzina się nimi zajada.
Jak przygotować mięso do krokietów?
Do krokietów najlepiej jest wykorzystać mięso gotowane lub pieczone. Wystarczy je przepuścić przez maszynkę do mielenia, lekko zblendować lub drobno posiekać. Potem pozostaje tylko wymieszać je z jajkiem, doprawić i farsz do krokietów jest gotowy. Krokiety z takim farszem wystarczy tylko obsmażyć, by całość nabrała odpowiedniej temperatury i chrupkości.
Jak zrobić krokiety z mięsnym farszem?
Gdy ma się gotowe, usmażone naleśniki oraz ugotowane mięso, przyrządzenie krokietów nie zajmuje wiele czasu. Ja w sumie przyrządzam krokiety tylko w takiej sytuacji, bo przyznam szczerze, że nie chce mi się specjalnie gotować mięsa do krokietów, a także smażyć do nich naleśników.
Przepis: Krokiety naleśnikowe z mięsem
Krokiety z naleśników i gotowanego mięsa z rosołu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 8 naleśników
- 400 g gotowanego mięsa, np. wołowego, drobiowego
- 1/2 cebuli
- 2 jajka
- sól, pieprz
- majeranek
- 1 szklanka tartej bułki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuMięso oczyść ze skóry i kości, pokrój na kawałki, przepuść przez maszynkę do mielenia lub lekko zblenduj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Cebulę dodaj do mięsa razem z jajkiem, wymieszaj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
- Formowanie i smażenie krokietówKażdy naleśnik posmaruj farszem. Uformuj krokiety. Każdy panieruj w rozkłóconym jajku, a potem w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju, aż krokiety będą złociste i chrupiące.
Czy trzeba panierować krokiety?
Krokiety z naleśników zwykle kojarzą się z chrupiącą panierką. Obtacza się je bowiem w jajku i w tartej bułce, dzięki czemu po usmażeniu powstaje przyjemnie chrupiąca skórka. Niestety zawiera sporo tłuszczu, dlatego proponuję zrezygnować z panierowania krokietów. Uformowane i usmażone bez panierki krokiety też będą smaczne i chrupiące. Trzeba je tylko smażyć na średnim ogniu, by zbytnio nie stwardniały i się nie przypaliły.